Over ons

De Natuurvrienden

De Natuurvrienden is de verzamelnaam voor twee samenwerkende vzw's: de socio-culturele vereniging ATB De Natuurvrienden en Het Natuurvriendenhuis. We werken ook heel nauw samen met FROS Multisport Vlaanderen vzw.

Samen ijveren we, elk vanuit een eigen specialiteit, voor een meer duurzame en actieve vrije tijd. Dat betekent dat je bij De Natuurvrienden terecht kunt voor tal van activiteiten zoals fietsen, wandelen, reizen, bergsport, fotografie, cursussen, etc. Al onze activiteiten gebeuren onder het oog van deskundige en ervaren lesgevers en begeleiders.

Onze vereniging maakt deel uit van de wereldwijd vertakte 'International Naturefriends', opgericht in 1895 in Wenen. De organisatie telt wereldwijd bijna een half miljoen leden. Dat maakt de vereniging tot één van 's werelds grootste ngo's. Je vindt ons in een twintigtal landen. In al die landen staan we voor dezelfde boodschap: toerisme en recreatie met respect voor natuur en medemens!

In de meeste van die landen vind je ook Natuurvriendenhuizen. Dat zijn vakantiehuizen gaande van zelfverzorgingshutten tot driesterrenhotels, van huizen aan het strand tot hutten in het hooggebergte. In Europa staan er liefst een duizendtal. Als lid kun je in elk van die huizen tegen grote kortingen logeren. Ook aan alle activiteiten kun je gratis of tegen aanzienlijke korting deelnemen.

Missie

Als we toekomstige generaties nog willen laten proeven van de wijde wereld en van het plezier van recreatie in de vrije natuur dan moeten we ook zorgen dat deze überhaupt nog toegankelijk zijn. De Natuurvrienden ijveren daarom voor een duurzame maatschappij. Om die te bekomen moet er niet alleen op vlak van industrie, mobiliteit of landbouw een duurzame transitie komen, maar moet er ook een bewustwording komen van de impact van onze vrijetijdsbesteding. En daar begint de rol van De Natuurvrienden.Wij bieden zacht toerisme en milieuvriendelijke recreatie en dat op een sociale en rechtvaardige manier.

Belangrijk is ook dat vrijetijdsbesteding geen exclusiviteit mag worden voor de happy few. Ook diegene met een minder dikke beurs moet van een kwaliteitsvol en duurzaam vrijetijdspakket kunnen genieten. 

Geschiedenis

De Natuurvrienden is één van de oudste ngo's en vrijetijdsverenigingen ter wereld. De organisatie zag het levenslicht in 1895 in het Oostenrijkse Wenen. Wat begon als een initiatief om fabrieksarbeiders de kans te geven vrij de bergen te bezoeken in plaats van enkel de lokale café's, groeide snel uit tot een internationale vereniging die mee op de barricades stond voor de invoering van het betaald verlof.

In België wordt in 1927 de eerste natuurvriendenafdeling opgericht. In de jaren die volgen verschijnen in heel Europa vakantiehuizen om mensen een betaalbare natuurvakantie te gunnen.Ruim een eeuw later staat de vereniging nog steeds voor solidariteit en duurzame vrije tijd. De Natuurvrienden sprong intussen ook over de continentsgrenzen. Je vindt intussen Natuurvriendenuizen in Senegal, Togo, Chili en de Verenigde Staten. Bijna een half miljoen mensen zijn lid.