Veilig op stap: coronawandeling Kalmthoutse Heide (22 km of 27 km)

Verlaat De Berk, op de Oude Baan even naar rechts WKP 37, hier naar rechts naar WKP 38 en verder naar WKP 55. Volg nu verder links de Nolse Baan naar WKP 54 en 63. Hier steek je de Huybergsebaan over (opletten soms drukke weg) en kom je in het gebied van De Nol en aan WKP 70 aan het sluisje van het Stappersven. Vanaf hier vind je de heidewandeling Ree (paaltjes met een rond oranje plaatje met een Ree erop), die volg je naar rechts naar WKP 64, gelegen op de Verbindingsweg. Verder naar rechts (richting WKP 66) een 700 m tot aan parking Noord van de Kalmthoutse Hei.

Hier vind je een infobord met de plaatselijke wandelwegen. Wandelpad Ree werd recent (voorjaar 2019) aangepast als een luswandeling van 24 km. We volgen verder Ree tot aan het NL WKP 32. Daar keert de wandeling van 22 km terug richting WKP 61 en de wandeling van 27 km neemt er de lus van wandelpad Vos nog bij.

Opgelet: in NL zijn de aanduidingen van WKP’n anders: geel/groen op lage paaltjes en worden de nummers niet herhaald aan kruispunten en bochten; enkel geel/groene streepjes wijzen de weg aan.

Wandeling 27 km: vanaf NL WKP 32 volg je verder links het pad Ree voor een 500 m en komt dan de tekens tegen van wandelpad Vos, dat je in wijzerzin volgt, dus eerst rechtdoor en dan het mooi kronkelend pad volgen, nog steeds samen met Ree. Ter hoogte van NL WKP 34 gaat Ree naar links, maar je volgt verder Vos tot je weer aankomt op het verbindingspad van 500 meter naar NL WKP32 (Ree in omgekeerde zin). Volg vanaf hier onderstaande beschrijving.

Wandeling 22 km: vanaf NL WKP 32 ga je rechtdoor langs de rand van het bos, sla op de hoek af naar rechts en komt zo aan taverne Wolfshoek, enige mogelijkheid voor een drankje. Verder de asfaltbaan volgen tot in eerste bocht, de weg rechts inslaan. Na ongeveer een km kom je aan WKP 61. Verder naar links naar WKP 67 (Achterstehoevestraat), dan rechtsaf naar WKP 66 op de Verbindingsweg, die je oversteekt richting WKP 65. Op de hoek rechts staat een OLV- kapel. Voorbij de boerderij sla je links een weg in die weldra een zandweg (trage weg Kouwaaipad) wordt, naar rechts afbuigt en uitkomt op de soms drukke Huybergsebaan. Die volg je naar rechts tot aan de tweede straat links ‘Vogelkerslaan’ (WKP65). Hier links in tot op een T met WKP 49, daar naar links tot WKP 48.

Vanaf hier naar rechts naast de Oude Moervaart (een vroegere turfvaart) naar WKP42 via trage weg Heypad: waar trage weg Moervenstraatje naar links draait, gaan we kort naar rechts tot aan de asfaltbaan ‘Rouwmoer’. Dan rechts naar WKP 41. In de bocht kies je links voor trage weg ‘Moervenpad’ richting WKP 40. 

Aan dit WKP verlaat je even het WKP-netwerk en volgt rechtdoor de Schelpheuvelstraat tot op het einde, daar even naar rechts de spoorweg over en vanaf hier naar WKP37. Je volgt links de spoorweg tot aan de volgende overgang, laatste huis, naar rechts via trage weg ‘Kamgraspad’. Voor de voetbalvelden zie je links de gebouwen van Natuurvriendenhuis De Berk. Op de hoek, WKP 37, even naar links en kom aan het vertrekpunt van deze wandeling.  

Wandeling ontwikkeld door Ivo Matthys.

kalmthout