Veilig op stap: coronawandeling in Essen

Maria Gommeren en Ivo Matthys stippelden enkele wandelingen uit in Essen, thuishaven van Natuurvriendenhuis De Berk. 
We beginnen met een tocht doorheen de Wildertse Duintjes (7,5 km): 

Hier bezoeken we de Wildertse Duintjes een natuurgebied van een 41 ha, gelegen in de  gemeente Essen en beheerd door Agentschap voor Natuur en Bos en een klein deel door Natuurpunt. Het park heeft voor iedereen wat wils: een joggingpad van 2,7 km, een bosleerpad van 3 km, ook de wandelknooppunten 56 en 58 maken een rondje in het domein. 

Verder is er een gevarieerd bos, twee waterpartijen: de oude kleiput en het in 2000 aangelegd “Bergenven”, het heideveldje van een 6 ha. Er is recent zelfs een omheind gedeelte om met je hond in te wandelen. Op de parking kan je je uitleven op 9 fitnesstoestellen. Centraal is er een grote overdekte picknickplaats, niet ver van de vroegere villa van Baron Van Dijck, die tot voor enkele jaren het Kempisch Bosmuseum herbergde, maar nu in privéhanden is. Ten zuiden van de Wildertse Duintjes bevinden zich de Achterste Duintjes, een 17 ha, waar je eveneens kan wandelen en mountainbiken.

VERTREK 
aan Natuurvriendenhuis De Berk naar rechts, juist om de hoek WKP 37

WKP37  > 38 > richting 59 waar 59 naar links afdraait, ga je nog 400 m rechtdoor en kom je aan een asfaltweggetje. Steek recht over en betreedt hier reeds het domein Wildertse Duintjes, je bevindt je hier op de noordelijke punt en komt zo op het wandelpad doorheen het park. 

Hier kan je kiezen tussen de WKPen te volgen of het voor natuurliefhebbers interessante bosleerpad.
 
WKPen: volg richting WKP 56. Let even op na 250 m op je linkerkant, daar bevindt zich het Bergenven. Van WKP 56 verder naar WKP 58: na 200 m rechtdoor over een enkele duinenruggen (vandaar ook de benaming van het park) waar 58 naar links afslaat, kan je de rondgang van de kleiput meepikken (250 m extra) met infopanelen van het bosleerpad. Terug ga je verder richting WKP 58 met het heiveldje rechts van je. Dan verder rechtdoor naar WKP 56 tot aan de noordelijke punt waar je begon.

BOSLEERPAD
volgt een iets andere weg, aangeduid met donkergroene pijlen op een wit vierkant. Het pad brengt je tevens langs de overdekte picknickplaats en in het zuiden rond de kleiput en uiteindelijk aan WKP 58 loopt het dan verder richting 56 naar de noordpunt.

TERUGWEG
idem als aanlooproute: aan de noordpunt ga je via het kort bospadje naar het asfaltweggetje, dat je dwarst en uiteindelijk via WKP 38 en 37 naar De Berk leidt. Onderweg passeer je nog enkele bordjes van het niet meer onderhouden Stroperspad (14 km) van de Natuurvrienden.

plan