Terugblik op de succesvolle Natuurbelevingsdagen in Aarschot

Een weekend vol natuurschoon
Zonsondergang Demerbeemd

In het weekend van 9 en 10 september organiseerden de ATB Natuurvrienden Aarschot een nieuwe activiteit, de ‘natuurbelevingsdagen’. Van zaterdagmiddag tot zondagavond stonden er verschillende activiteiten op het programma. De natuurbelevingsdagen openden met een unieke natuurfototentoonstelling van Emmy Deryck. Het was voor deze fotografe haar allereerste tentoonstelling van eigen werk. Ze mocht zowel op zaterdag als zondag heel wat bezoekers verwelkomen. De tentoonstelling was dan ook prachtig. Dat werd door veel aanwezigen beaamd. De bezoekers konden ook kennis maken met twee opmerkelijke, opgezette dieren. Een jonge wolf en een volwassen bever werden getoond naast de fototentoonstelling.

Opgezette wolf

Maar er was nog veel meer te beleven in Park Schoonhoven, de locatie waar de Natuurbelevingsdagen plaatsvonden. Zo waren er educatieve kindertochten en een wedstrijd waarbij het favoriete dier werd gekozen als symbool voor het aanstaande natuurleerpad. Ongeveer 25 kinderen deden mee aan deze verkiezing en kozen de ijsvogel als het meest geschikte dier om als embleem voor het natuurleerpad te dienen. Bezoekers konden ook genieten van een bezoek aan de bijenkasten van imker Senne Janssens, die tevens informeerde over het belang van bijen in ons landschap.

Voor degenen die actiever wilden zijn, was er een prachtige wandelroute uitgestippeld die hen langs de vijver, de Demer en haar weiden leidde. Boswachter Gert Verbruggen van het Agentschap Natuur en Bos gaf deskundige begeleiding, en samen met een collega-expert in vleermuizen leidde hij 's avonds een goed gevulde groep op zoek naar vleermuizen en nachtvlinders. De late avond van deze eerste dag werd afgesloten met een demonstratie door de Sterrenkijkvereniging Helios Averbode, waar opnieuw een grote groep mensen kon genieten van een unieke blik op onder andere Saturnus.

Wandelende mensen

De tweede dag begon al om 7 uur met een vroege vogelwandeling. Een enthousiaste groep geïnteresseerden liep mee onder begeleiding van gids Ward Van de Gaer, die onderweg uitleg gaf over de waargenomen vogels en boeiende informatie deelde over de dieren in de regio. Na de wandeling konden de deelnemers genieten van een heerlijk ontbijt op het terras in het hart van het park. 's Middags werden de wandelingen hervat, en kinderen konden opnieuw hun route volgen en veel leren over de natuur via educatieve affiches langs het wandeltraject. 

Naast de avondwandeling, de sterrenkijkavond was er nog een activiteit die eruit sprong. Namelijk het leren hengelen voor kinderen. Een twaalftal jonge kids wilden het wel eens proberen en gingen, goed beschermd door de natuurlijke schaduwbezorgers, dennen, aan de slag. Ze werden hierbij begeleid door de Koninklijke Demerlijnvissers. De kinderen haalden heel wat vis uit de vijver, wat hen en hun ouders veel plezier deed. Met heel wat trots lieten ze hun vangst uiteraard ook weer terug los.

Vissers poseren met vis

De dag eindigde zoals hij begon, namelijk op het gezellige terras van taverne Schoonhof. Het was een weekend vol hard werk voor de vrijwilligers, maar het succes was een mooie beloning. Vanuit de stad Aarschot, de samenwerkende partner die het domein beschikbaar stelde voor de activiteiten, kwam de vraag om dit evenement tot een traditie te maken. Hopelijk tot volgend jaar dus!"