Even voorstellen: Bergvagabunden blazen al 20 jaar feestje op gang

Orkest van Aarschotse Natuurvrienden op Natuurvriendendag

bergvagabunden

Met zo’n stevige kopersectie als die van De Bergvagabunden is er geen gebrek aan longinhoud. Twintig kaarsjes uitblazen mag dus geen probleem zijn. Het orkest van de Aarschotse Natuurvrienden bestaat dit jaar namelijk 20 jaar. Eind deze maand kan je hen aan het werk horen op het podium van de Natuurvriendendag in Essen. 

De Natuurvriend: Gefeliciteerd! Hoe zijn De Bergvagabunden ontstaan? 
Vinzens Mausen:
In 1999 hadden enkele jonge gezinnen van De Natuurvrienden het plan opgevat om een playbackshow te organiseren voor de Socialistische Gepensioneerden. Tijdens de voorbereidingen viel het me op dat er heel wat muzikanten en zangtalent bij onze vereniging aanwezig was. Al snel besloten we om niet enkel te playbacken maar ook twee liedjes live te brengen. We zijn begonnen met twee gitaren, een accordeon, een bastuba, een drum, een zanger en een zangeres.

De Natuurvriend: Twintig jaar later spelen jullie nog steeds samen. Dat optreden moet wel een succes zijn geweest? 
Vinzens Mausen:
Zeker, we hadden meteen de smaak te pakken. We zijn blijven oefenen en ons repertoire groeide. Ook het aantal muzikanten nam toe. Uiteindelijk waren we klaar voor een echt optreden. In Morkhoven zaten we met de daver toen de Essener Muzikanten, Belgisch kampioen onder de blaaskapellen, ons voorgingen op het podium. Een van onze muzikanten is dan in het publiek gesprongen en het ijs was meteen gebroken. Het publiek dat tot dan op de stoel was blijven zitten, stond recht en begon te dansen. De avond was gered. 

De Natuurvriend: Wat gaan jullie brengen op de Natuurvriendendag? 
Vinzens Mausen:
De Bergvagabunden brengen voornamelijk Duitse, Oostenrijkse, Sloveense en Tsjechische volksmuziek. We meten ons niet met de echte blaaskapellen. Ambiance is prioriteit. Onze optredens zijn geen concerten. We zijn pas echt tevreden als het publiek meedoet.

We zetten onze beste dansschoenen al klaar voor de Natuurvriendendag! Succes!