Naomi Klein in gesprek met Greta Thunberg

The Right to a Future trapt Global Strike af
The Right to a Future in New York

 

Naomi Klein in gesprek met Greta Thunberg 

Het onlinetijdschrift The Intercept zette afgelopen maandag de publiciste Naomi Klein en de klimaatactiviste Greta Thunberg samen voor een gesprek tijdens het evenement The Right to a Future. 

Tijdens het gesprek vertelt Thunberg over haar twee weken durende zeilreis van Plymouth (Groot-Brittannië) naar New York en hoe ze via satelliettelefoon het nieuws over de branden in het Amazonewoud vernam. 

Thunberg gaat ook dieper in op hoe haar toespraken tot stand komen: "Als je gehoord wordt door veel mensen, moeten je toespraken een solide basis hebben. Je kan niet eender wat zeggen." Ze laat haar toespraken dan ook steevast nalezen door wetenschappers.

Pestkoppen

De Zweedse activiste gaat ook dieper in op de pestkoppen die haar viseren. Zo amuseert ze zich met op zoek te gaan naar de meest bizarre samenzweringstheorieën die over haar worden verteld. "Je weet dat je aan het winnen bent als pestkoppen je persoonlijkheid, uiterlijk of gedrag viseren. Ze hebben geen inhoudelijke argumenten meer," zegt ze, "Ik ben niet de vijand. Ik ben de persoon die de brand opmerkt en zich afvraagt of we het vuur niet moeten doven."

Naast Thunberg en Klein waren ook andere jonge klimaatactivisten present op The Right to a Future. Xiuhtezcatl Martinez Xiye Bastida, Vic Barrett en Tuntiak Katan gaven hun visie op een duurzame toekomst, en hoe we die kunnen bereiken. 

Ook in België

The Right to a Future vormt de aanloop naar de Global Climate Strike op 20 september. Ook in ons land wordt er die dag op straat gekomen voor het klimaat. Zo organiseert Youth for Climate de Kempen een lokale betoging in GeelHet gesprek kan je hier vinden.