Dia Contra Fogo: geen Amazonebrand in je winkelmand

Climaxi voert vandaag actie aan winkelketens
amazonebrand


Climaxi roept deze dinsdag uit tot Dia Contra Fogo, een dag om dieper in te gaan op de branden die in het Amazonewoud woeden. In verschillende Vlaamse steden worden klanten vandaag geïnformeerd over de bedrijven die betrokken partij zijn bij de branden. 

Filip De Bodt van Climaxi: "De voorbije weken stond de wereld op z’n kop toen bekend raakte dat heel wat wouden in Zuid-Amerika en elders op aarde in de fik staan. Ze worden platgebrand door grote firma’s die er soja en vlees kweken."

"Van 1993 tot 2013 is de vleesproductie in de Amazone met 200% toegenomen," gaat De Bodt verder, "Momenteel gaat het om ongeveer 60 miljoen koeien. Het vlees wordt grotendeels opgekocht door de multinational JBS. De soja wordt grotendeels verhandeld door Cargill. Cargill wordt ook aangeklaagd voor kinderarbeid. Hun klanten zijn Carrefour, Danone, Mars, Aldi, Delhaize, Albert Heyn. BNP Paribas verschaft omvangrijke leningen aan een aantal van de bedrijven die de Braziliaanse soja- en rundvleesindustrie domineren."

Waar kan je je vandaag informeren over welke bedrijven betrokken zijn bij de branden? 
Antwerpen: 11u tot 12u bij BNP Paribas Fortis Belgiëlei 95.
Geraardsbergen: 17u tot 18u bij Delhaize Astridlaan.
Herzele: 18 tot 19 uur aan Carrefour Kerkstraat.
Leuven: 17u30 tot 18u30 aan Delhaize Brusselse Straat 31.
Mechelen: 17 tot 18 uur aan Delhaize Oscar Kesbeeckstraat 21.
Oostende: 18 tot 19 uur Carrefour Alfons Pieterslaan.
Gent: ergens tussen 11u en 16u; locatie en exacte uren nog nader te bepalen.