De Natuurvriend sprak met Tist van Global Strike for Future:

"Wij willen een toekomst"

Natuurvriend Tist Liekens is een van de drijvende krachten achter Global Strike for Future Herentals. Tist is 17 jaar en sinds 2015 lid van De Natuurvrienden. Hij zit elke week in de klimzaal van Herselt en gaat elke keer mee op klimweekend in de Ardennen. Deze vrijdag organiseert hij samen met enkele medeleerlingen een klimaatmars in Herentals.

De Natuurvriend: Dag Tist, waarom organiseren jullie komende vrijdag een klimaatmars in Herentals?

Tist: We doen dat naar aanleiding van de tweede Global Strike for Future. Overal ter wereld wordt er gestaakt voor het klimaat, nu al in meer dan 100 landen. Tijdens de eerste Global Strike for Future zag ik op de kaart, op de website van Fridays for Future, dat er in de Kempen geen enkele klimaatbetoging was. Dat wou ik veranderen voor de tweede Global Strike. Dus zocht ik enkele trouwe klimaatbetogers uit de buurt van Herentals bij elkaar en organiseerden we een klimaatmars.

De echte reden waarom we spijbelen/staken voor het klimaat, is natuurlijk omdat we een toekomst willen. Dat wil toch iedereen. Met het huidige klimaatbeleid is die toekomst echt niet rooskleurig, het zou zelfs kunnen dat het al te laat is voor onze mogelijke kleinkinderen. Het is de ergste crisis die de mensheid ooit heeft gekend en toch weigeren we om die te behandelen als een crisis. Daarom komen we op straat.

Volgend jaar wil ik biologie gaan studeren. Uiteindelijk wil ik dan een master doen in de global change biology om de mensheid (nog maar eens) proberen wakker te schudden en die ramp proberen tegen te houden. Maar als ik dan het IPCC hoor zeggen dat we nog maar 11 jaar hebben, dan zou het wel eens kunnen dat mijn werk als onderzoeker niet veel meer uithaalt.

De Natuurvriend: We wensen je veel succes met de mars van vrijdag!

24 mei Begijnhofpark Herentals om 13u