Alles over Outdoor

In de basismodule (M1) leer je hoe je een kaart gebruikt en vooral hoe je ze interpreteert.  Je leert omgaan met de legende, de schaal en de hoogtelijnen.  Verder zien we hoe je het kompas als een handig hulpmiddel kan gebruiken. Het eerste gedeelte kan je als een zelfstandig geheel volgen en het richt zich tot iedereen met belangstelling voor oriëntatie.  Je hoeft niet noodzakelijk een bergtrekker te zijn!
  Tijdens de theorielessen leer je een aantal basisvaardigheden aan om veilig en verantwoord middelzware trekkingen in de bergen te ondernemen. Volgende onderwerpen komen aan bod: oriëntatie, EHBO en sportletsels, voeding, training, fauna en flora, ecologie, alpine gevaren en gezondheidsrisico’s, het weer in de bergen, materiaal en kledij.Tijdens de weekends in de Ardennen wordt deze theoretische kennis omgezet in praktische vaardigheden en uitgebreid geoefend. Daarnaast zal er veel aandacht besteed worden aan staptechnieken en voortbewegen op moeilijk terrein. Als laatste onderdeel wordt er een initiatie “Klettersteig” voorzien op het klimmassief van Marche-les-Dames.
Skiën, snowboarden of (sneeuwschoen)wandelen in Laax (CH) ….. …. al 45 jaar een traditie.  Ontstaan als skireis waaraan Zwitserse en Belgische Natuurvrienden deelnamen. De Zwitsers zorgden voor slaapplaatsen en skileraars, de Belgen voor de sfeer.  Vele tientallen Natuurvrienden hebben in Laax onder begeleiding van gediplomeerde (Zwitserse) skileraars hun eerste afdalingen geskied.
Op 24 februari is het terug zo ver, dan gaan we met zn allen ons gevoel voor oriëntatie testen aan de hand van de grootste raadsel. Na twee moordverhalen op te lossen, krijgen jullie dit jaar de taak om onze verstrooide professor te helpen doorheen zijn tocht van ons eigen verleden.
Wie van eindeloos kanoplezier houdt op lekker rustig water moet absoluut naar het Duitse Mecklenburg. Dat gebied strekt zicht grosso modo uit tussen de Oostzee en Berlijn. Je kunt er dagen varen zonder tweemaal dezelfde route te volgen. Bagage in de boot en roeien maar! Het gebied is een aaneenschakeling van meren die verbonden zijn met kleine kanaaltjes.
Wist je dat De Natuurvrienden van Oostenrijk over een eigen Wildwatercentrum beschikken? Daar kun je terecht voor tal van cursussen voor kajak, rafting en zo meer. Het centrum ligt in de Wildalpen, tussen Mariazell en de skiregio Hochkar.