Bezienswaardigheden

Kalmthoutse Heide

Dit uitgestrekte heidegebied maakt deel uit van een aaneengesloten natuurgebied dat zich aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens uitstrekt en een oppervlakte beslaat van ongeveer 6000 ha. Vooral de ecologische en cultuurhistorische waarden maken het gebied uniek. In het reservaat zijn een aantal mooie wandelpaden uitgestippeld en bewegwijzerd met houten paaltjes. De meeste wandelingen vertrekken aan de parkeerplaats aan de Putsesteenweg, maar er bevinden zich ook enkele paden in het noorden van het natuurgebied, ter hoogte van Huijbergen (NL). De afstand van de paden varieert van 3 tot 8km.
www.kalmthout.be/kalmthoutse-heide.be

Arboretum

De botanische tuin van Arboretum Kalmthout bestaat al meer dan anderhalve eeuw. Oorspronkelijk was het een familiebedrijf dat van Antwerpen naar Kalmthout verhuisde en uitgroeide tot een van de waardevolste verzamelingen van houtachtige planten in Europa. Arboretum Kalmthout bezit een van de meest gevarieerde plantenverzamelingen van het Europese vasteland. Er groeien ongeveer 210 genera, met meer dan 7000 verschillende plantensoorten waarvan de oudste bomen 150 jaar geleden werden aangeplant. Iedere dag open van 10 tot 17u.
www.arboretumkalmthout.be

Wildertse Duintjes

De Wildertse duintjes en de Achtertse Duintjes liggen in de gemeente Essen en vormen samen een boscomplex van bijna 60 hectare.

Het naaldbos is aangeplant na de Tweede Wereldoorlog. Door regelmatige uitdunningen komt er meer licht op de bodem waardoor loofhout zich ontwikkelt onder het dak van naaldhout. De struiklaag bestaat uit Amerikaanse vogelkers, inlandse eik, lijsterbes, spork en berk. In de kruidlaag vind je vooral pijpenstrootje, struikheide en mossen.

In de Wildertse en Achterste duintjes zijn er veel dieren, zoals de kikkers en salamanders bijvoorbeeld, die thuis zijn in en rond het water. ’s Avonds krijgen ze bezoek van de vleermuizen, die op jacht gaan naar insecten die boven het wateroppervlak vliegen. Onder de gevleugelde bewoners vinden we ook nog grote bonte specht, zwarte specht en bosuil.
www.natuurenbos.be

Hoeve Hanneken Tas

Hoe werkt een modern landbouwbedrijf? Dat wordt je haarfijn uitgelegd door Veer, de boerin van dienst en gediplomeerd landbouwgids. Ze leidt geïnteresseerden op een professionele manier rond op haar landbouwbedrijf. Als je wil, kan je ook proeven van een heerlijk glaasje verse melk of chocomelk. Ook een uitdaging voor kinderen! Reserveren doe je via VVV Essen (tel 03/667.19.91, info@vvvessen.be). Prijs (2017): 50 euro voor een groep tot 20 personen. Vanaf 20 personen komt er 2 euro per persoon bij. Glaasje melk of chocomelk: 1 euro p.p.  Vertrek: Hoeve Hanneken Tas, Tas 14.
www.hannekentas.be

Karrenmuseum

In het prachtige wandelpark van het Karrenmuseum vind je de grootste collectie karren, wagens en koetsen van België en Nederland. Karren uit het vroegere dorpsleven, wagens uit het noeste boerenbestaan en koetsen voor het opkomende personenvervoer. Stap ook binnen in de bijhorende werkplaatsen van ambachters, zoals de wagenmakerij, smidse en houtzagerij.
www.karrenmuseum.be

Bakkersmolen

De Bakkersmolen is een gezellige plek waar je aangenaam kan vertoeven. Er valt voor iedereen wel iets te beleven. Zo is er een stellingmolen, maar ook een stoommuseum,  een bakkerij met bakkerswinkel en een taverne. In de zomermaanden kan je je uitleven tijdens een rit in het stoomtreintje.
www.bakkersmolen.be

Suske en Wiske Museum

Dit is een echt doe-museum voor kinderen, maar ook voor iedereen die zich jong voelt. Stap in de wereld van Suske en Wiske en ontdek door verschillende leuke opdrachten, waar Willy Vandersteen de inspiratie voor zijn stripverhalen vandaan haalde. Je gebruikt hiervoor de speciale potloden van tante Sidonia. Met je eigen tekenblad vol inspiratie ga je na de rondleiding zelf nog creatief aan de slag.
www.provincieantwerpen.be