Inheemse leiders vragen EU om handelsakkoord met Brazilië te herzien na moord op activist

Een delegatie van inheemse leiders uit de Braziliaanse Amazone-regio is momenteel op doorreis in Europa om aandacht te vragen voor misdrijven tegen lokale volkeren. De leiders trekken rond met de boodschap "Inheems bloed: geen druppel meer". Ze klagen aan dat ze sinds het aantreden van president Jair Bolsonaro vaker te kampen hebben met illegale landbezetting, boskap en bosbranden, vervuiling van hun leefgebieden, geweld, doodsbedreigingen en illegale invallen.

De recente moord op natuurbeschermer Paulo Paulino Guajajara toont de urgentie aan van deze campagne. De groep inheemse leiders stelt dat de grootschalige ontbossing vooral plaatsvindt ten behoeve van de sojateelt. De oogst gaat voor een belangrijk deel als veevoer naar Europa.

Het handelsakkoord tussen de EU en de Mercosur-landen werd dit jaar afgerond en wacht nog op ratificatie. Alle EU-landen moeten de deal goedkeuren en daarna moet het nog langs het Europees Parlement passeren.

Dinamam Tuxá, 1 van de leiders, vraagt het Europees Parlement om het akkoord niet goed te keuren: "Wij vragen ons af of het parlement werkelijk de genocide tegen de inheemse bevolking gaat sponsoren."

De leiders zijn nog tot woensdag in ons land en trekken daarna verder naar Zwitserland, Frankrijk, VK en Spanje.